20 Iulie 2015

In perioada 14-16 August 2015, Cabinetul de Avocat Dragne Gheorghe este coorganizator si partener in cadrul Festivalului "Zilele filmului istoric la Vatra-Dornei" cu tema centrală ,,Noi perspective asupra totalitarismului.''

În perioada 14-16 august 2015 Asociaţia Culturală Eric Voegelin în parteneriat cu Primăria Municipiului Vatra-Dornei, Institul Cultural Polonez (Varșovia), AGER Film (București) și Cabinet de Avocat Gheorghe Dragne (București), MIORITICS (Constanța) va organiza Zilele filmului istoric la Vatra-Dornei cu tema centrală ,,Noi perspective asupra totalitarismului.'' Poate vor exista voci care vor considera că titlul/denumirea acestui festival nu este cea mai potrivită. De asemenea poate aceste ‘’noi’’ perspective nu se vor dovedi a fi drept foarte noi. Însă, în contextul cultural actual din România şi mai ales dată fiind situarea geopolitică a Bucovinei, acest eveniment îşi propune să aducă ceva nou şi să relanseze viaţa cinematografică a unei comunităţi/societăţi unde locul cinematografului a fost luat de restaurant iar cel al discuţiilor şi dezbaterilor argumentate de discuţiile simple pe marginea cotidianului.

Festivalul de Film istoric - ce cuprinde în special filme documentare - se va desfăşura la Vatra-Dornei, acolo unde vechiul cinematograf a fost la rândul său înlocut de o pizzerie şi ulterior de un club. În prezent ambele coabitează în defavoarea actului şi phe-nomenului cultural ( în percepţie kantiană de phe-nomen drept dezvăluire). Organizatorii îşi propun să aducă în faţa publicului dornean (şi nu numai), un produs nou care abordează tema regimurilor totalitare din Europa de Est. Astfel vor fi proiectate filme mai noi precum ,,Poarta Albă'', ,,Pașaport către Germania'', dar şi mai puţin recente precum ,,Binecuvântată fii închisoare'', ,,Arhitectură și putere'' realizate de regizorul Nicolae Margineanu. De asemenea ,,7 Cuvinte'' realizat de Andrei Constantin Negoita Zagorodnâi, ,,În spatele cortinei'' şi ,,Demascarea'' de Alin Mureşan, ,,Deutsche Spezialisten für Stalin'', ,,Stalingrad an der Donau'', ,,Arbeitssklaven unter Hitler und Stalin'', ,,Die Russen kommen'' de Günter Czernetzky dar şi filme în premieră realizate de regizori aflaţi la debut precum Florin Iordache. Toți regizorii menționați vor fi prezenți la festival și vor susține o prelegere și vor interacționa cu publicul.

Aici puteti vedea programul